O festivalu

RASTIMO ZAJEDNO
Evropski festival televizijskog stvaralaštva za decu

 

Festival televizijskog stvaralaštva za decu nastoji da podstakne proizvodnju TV emisija za decu, kao i da promoviše tu vrstu stvaralaštva.

Pravo učešća na Festivalu imaju evropski i regionalni javni servisi i evropske nezavisne produkcije čije su se emisije i serijali emitovali na evropskim i regionalnim javnim servisima u periodu od 1. januara 2021. do 31. decembra 2023. godine.

Tokom tri dana trajanja Festivala u sali Pozorišta „Pinokio“ u Beogradu,  osnovci, srednjoškolci i studenti će imati priliku da besplatno pogledaju izabrani i prevedeni program.

Deseti novembar biće posvećen domaćoj proizvodnji televizijskih emisija za decu – kako bi  domaća javnost stekla uvid u značaj televizijskog programa za decu.

Istog dana petočlani internacionalni žiri i petočlani dečiji žiri izabraće pobednike i proglasiti ih na svečanom zatvaranju Festivala.

Prvi еvropski festival televizijskog stvaralaštva za decu tematski je posvećen reciklaži, značaju odvajanja otpada i zaštiti životne sredine. Mladi gledaoci će proći kroz edukativne radionice reciklaže koje će se odigravati tokom Festivala.

Kao vid najave Festivala, 7. novembra, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu biće organizovan masterklas. Tom prilikom studentima i zainteresovanoj stručnoj javnosti biće predstavljen koncept i način pisanja scenarija za sadržaje namenjene deci i mladima. Govoriće se o položaju i značaju televizije u svetu novih tehnologija i internet platformi, kao i o njenoj ulozi u stvaranju filmske publike.

Festival će pratiti stručni skupovi i debatni paneli predstavnika Radio-televizije Srbije, ministarstava, televizijskih stvaralaca, urednika, gostiju iz inostranstva, predstavnika EUNIK-a, producenata, reditelja, organizacija civilnog društva koje se bave pravima deteta i šire javnosti, radi ukazivanja na značaj proizvodnje televizijskog sadržaja za decu.